Hi hem arribat després d’un mogut trajecte en barca i enmig d’un temporal de vent gens trivial però Colonia del Sacramento ens esperava tant encantadora com quan a l’estiu hi llueix el sol. Aquesta ciutat a la riba del riu de la Plata ha estat el nostre primer contacte amb Uruguai així com el nostre primer tast d’arquitectura d’influència portuguesa al continent.

Carrers de pedra, cases que un dia van tenir colors, parets ben escrostonades i heures que poblen tota superfície han convertit el centre històric de Colonia en Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i, per extensió, en un dels punts més turístics del país.

La única activitat a fer a Colonia és perdre’s pels seus carrers amb un mate a la mà i posar una mica d’imaginació per recrear com devia ser el municipi fa uns segles, quan se’l disputaven els portuguesos i els espanyols.

Mireia i Dani a Colonia del Sacramento

La ciutat en eterna disputa

De fundació originalment portuguesa cap al 1680, l’existència de Colonia tal i com la coneixem avui es deu a la necessitat de l’imperi portuguès de comerciar amb Buenos Aires a través del Riu de la Plata. D’aquesta manera, els portuguesos trencaven amb el Tractat de Tordesillas que dividia les possessions d’ambdós regnes a Llatinoamèrica i formaven la que seria la primera ciutat de l’actual Uruguai.

Després d’això, l’imperi espanyol i el portuguès es van alternar el poder de Colonia fins a més de vuit vegades –totes elles seguides de tractats en què es posava fi al domini i s’entregaven les possessions–  però sempre va ser Portugal qui es va mantenir al poder per més temps. Fins i tot Regne Unit i Brasil van participar del joc abans que al 1828 la ciutat passés definitivament a mans del que actualment és Uruguai.

Bé, i tot aquest rotllo perquè s’entengui l’actual barreja d’estils que caracteritza la ciutat: diuen els entesos que l’arquitectura de Colonia és mig portuguesa i mig espanyola. Nosaltres que som fans de tots els barris històrics i atrotinats del món mundial, corroborem que aquesta és la ciutat més colonial que hem conegut al país però, malauradament, no sabríem distingir un estil de l’altre.

Tardor a Colonia del Sacramento

Els nostres racons preferits de Colonia

Testimoni de la primera influència portuguesa és el carrer de vianants més emblemàtic del municipi així com el nostre preferit, el Carrer de los Suspiros. No se sap si el nom ve dels sospirs dels condemnats a mort que hi passaven, dels enamorats o del similar so de les onades del mar però el cert és que tant la irregularitat de les pedres de terra com les cases i els seus colors –encara els autèntics, sembla– enamoren a tothom que hi arriba.

Al seu costat, l’entrada a l’antiga ciutat o Portón de Campo i les ben conservades restes de la muralla són també un viu testimoni de la primera època portuguesa. Aquesta entrada desemboca a la plaça del 25 de maig, lloc on es feien les maniobres militars, i a l’impecable far blanc.

A l’altra banda del centre històric, el moll és també una localització ideal per fer un mate amb les vistes de les cases típiques de fons. I la Rambla que rodeja el centre és, al seu torn, el millor lloc per veure la posta de sol si el vent et deixa.

A banda de tots aquests punt turístics que surten a les guies, la nostra recomanació és tan simple com explorar els seus carrers sense ordre ni sentit, només pel plaer de perdre’s entre la historia.

Carrer dels sospirs a Colonia del Sacramento

Port Colonia del Sacramento

Com arribar a Colonia del Sacramento

La forma més fàcil d’arribar a Colonia del Sacramento és amb vaixell des de Buenos Aires ja que el municipi se situa a només 50 km. de la capital argentina. Són dos les companyies que fan el trajecte a diari: la més cara i fancy Buquebus i la més econòmica i amb vaixells més petits, Colonia Express. Amb aquesta última, nosaltres hem pagat l’astronòmica xifra de 900 pesos argentins, uns 30€ per una hora de trajecte.

Si ho vols fer més barat, hi ha la possibilitat d’agafar els vaixells de la Cacciola des de Tigre (Argentina) fins a Carmelo (Uruguai) però això implica haver d’agafar dos autobusos complementaris. Pel que ens han dit, es tracta d’un viatge pel riu bastant més pintoresc que els altres.

Casa colonial Colonia del Sacramento