Fa menys d’una setmana no sabíem què era un temazcal ni havíem sentit mai parlar de termes d’arquitectura com bioconstrucció o superadobe. Doncs bé, un cop més ens hem deixat portar pel viatge i aquest ens ha guiat fins a una finca de permacultura on hem aprés a construir una mena sauna de finalitats rituals.

Dit així sembla un pèl estrany: hem fet un voluntariat d’una setmana on ens hem dedicat a alimentar les gallines i els porcs, recollir verdures de l’hort i aixecar banys de vapor típics de les cultures indígenes.

No ho buscàvem però una noia que vam conèixer en un hostal de Cuenca ens va parlar del taller que s’impartiria en els pròxims dies i, com havíem de passar per Vilcabamba, hem decidit desviar-nos fins a la idíl·lica Finca Fina, a prop del municipi de Malacatos. D’aquesta manera, no només ens hem implicat en un projecte local sinó que hem enriquit la nostra experiència de viatge per Sud-Amèrica amb un major coneixement de les dinàmiques i costums autòctons.

Així doncs, l’expert en bioconstrucció Jose Luis Garcés, sis voluntaris més i nosaltres ens hem dedicat durant uns dies a cavar amb pics i pales, transportar carretons i omplir metres i més metres de bobina amb l’objectiu de crear un bany de vapor amb superadobe on realitzar cerimònies rituals i de desintoxicació. Tot i que no hem pogut provar l’experiència per manca de temps –Perú ens espera!–, ja estem quasi preparats per dissenyar la nostra casa amb les matèries que la terra ens ofereix 😉

Com construir un temazcal

Vistes des de Finca Finca

Què és un temazcal

Bobines del temazcalSi com nosaltres fa uns dies, no tens ni idea de per a què serveix un temazcal, consistiria en una cosa semblant a això: un bany de vapor procedent de les cultures mexicanes i dels indígenes nord-americans que servia sobretot per relaxar-se, purificar-se i millorar tant les relacions familiars com les de la comunitat quan s’han d’arribar a acords.

El temazcal de Fina Fina l’hem fet enterrat per tal de simular el ventre de la pachamama i hem utilitzat superadobe, una tècnica que neix amb l’arquitecte iraní Nader Khalili als anys 70 per construir habitatges molt econòmics i resistents amb un baix impacte ambiental.

Pel que fa a la construcció, l’hem dut a terme a partir d’una barreja d’argila, sorra i ciment que hem col·locat dins d’unes bobines que es superposen de forma circular i s’ajunten entre elles amb filferro de pues. Aparentment, ben fàcil.

Un cop feta l’estructura, només queda fer una nova barreja d’argila, excrements de cavall i cactus amb aigua que servirà per fer el recobriment final. Tot molt orgànic i sense ajuda de màquines però amb molt d’esforç.

Procés de construcció d'un temazcal

La vida a Finca Fina

Donat el nostre “estricte horari laboral” com a obrers de la construcció, les nostres tasques de cuiners per a tot el personal de la finca i l’atenció als animals varis, la veritat és que no hem pogut gaudir gaire de la calma i els paisatges de la finca. Tot i que bé s’ho valen.

Ubicada en unes muntanyes mitjanament remotes properes a una mina, les 500 hectàrees de la finca pertanyen a un projecte de tres socis dels Estats Units administrat per personal nacional i internacional. Aquest treballa en base a la permacultura per reforestar el bosc sec interandí així com per recuperar l’abella autòctona i gestionar el bestiar de forma racional.

Molt cansats però contents d’haver contribuït amb la nostra feina a un projecte local sense ànim de lucre i coherent amb els recursos del planeta, posem d’aquesta manera punt i final a la nostra aventura equatoriana –després d’un merescut dia de descans a Vilcabamba per recuperar forces, és clar–. Seguim!

Grup que ha participat en la construcció del temazcal

Octàgon de Finca Fina