Pressupost Equador

 

En el pas per Equador durant el nostre viatge a Sud-Amèrica hem constatat que amb un pressupost diari per persona de 20€ és suficient, viatjant low-cost, per gaudir del país. A continuació, es mostren les nostres despeses diàries: aquestes han estat més reduïdes que el pressupost plantejat gràcies a que hem estalviat durant la nostra estada a casa d’amics i durant el voluntariat realitzat.

persona/dia

Despeses Equador

Hem viatjat per Equador de nord a sud un total de 43 dies. Durant aquests, la despesa total ha estat de 1.142,84 € la parella, el que suposa una mitjana diària de 26,68 € o el que és el mateix, 13,34 € per cap al dia. Aquest càlcul no inclou cap vol d’arribada o sortida del país ja que en el nostre cas hem arribat i sortit per terra des de Colòmbia i cap al Perú, respectivament.

A continuació es mostra el desglossament de les despeses d’Equador agrupades segons les nostres 5 tipologies bàsiques:

persona/dia

%

Allotjament

%

Menjar

%

Transport

%

Turisme

%

Altres

Descarrega’t el pdf de les nostres Despeses a l’Equador

Allotjament

Com es desprèn dels percentatges de despesa, l’allotjament a Equador és el concepte més car. S’ha de dir que durant la nostra estada només hem dormit en habitació compartida a Cuenca. La resta de nits les hem passat en habitacions privades, sempre amb instal·lacions netes i acollidores. No obstant, cal descomptar les 6 nits que hem passat a casa d’una amiga, les 5 nits de voluntariat i les 3 nits en bus. D’aquesta manera, la mitjana diària de despesa ha estat de $17,23 (14,64€) entre els dos.

En un dels allotjaments hem utilitzat lopció de booking d’utilitzar un  enllaç amb el qual convidar altres persones a utilitzar l’eina. Amb aquest sistema de convidar-nos l’un a l’altre hem aconseguit un retorn de 30€.

nit/persona

Menjar

El menjar a Equador s’assembla i bastant, per sort i per desgràcia, a la seva veïna Colòmbia. Per sort s’hi assembla per què es troben almuerzos, el que podríem comparar amb el nostre menú del dia, a base de sopa i un segon, normalment pollastre o carn, acompanyat d’arròs i menestra (llenties o pèsols cuinats) per un preu d’entre 2-4$ depenent del restaurant i la zona. Per desgràcia s’assembla al menjar colombià en la variabilitat i qualitat del mateix.

Com en qualsevol lloc del món es troben locals que ofereixen hamburgueses (costa trobar-ne amb més d’un mm de gruix de carn), pizzes i d’altres alternatives europees. En aquets casos, el preu és més elevat que el d’un almuerzo qualsevol però és també una alternativa gustosa. En el nostre cas, tal i com ja vam fer a Colòmbiahem cuinat habitualment per alimentar-nos millor i reduïr la despesa.

Així, si no considerem els dies de voluntariat on ens alimentaven a canvi de la feina feta, la despesa diària en menjar és de 7,7$ (6,55€) entre els dos, és a dir uns 3,28€ per persona i dia.

persona/dia

Transport

Una de les grates sorpreses d’Equador és que el cost del transport és considerablement econòmic. Una de les polítiques del darrer govern va ser facilitar el transport als seus habitants, pel que els preus dels bitllets són bastant accessibles, tot i que en certes zones, com a la costa, les connexions són més complicades i menys econòmiques.

Equador és el quart país més petit en extensió del continent sud-americà però els Andes, que divideixen el país en dos, fan que les distàncies es recorrin més a poc a poc de l’esperat. Com en el cas colombià, el preu no és fàcil de determinar i pot dependre de la zona del país, la distància, la companyia, la qualitat del bus i com no, la capacitat de regateig. Comparativament amb d’altres països del continent, és més difícil trobar busos còmodes encara que es circuli de nit durant moltes hores.

Per tal d’estimar una despesa en transport, dividim els km. recorreguts durant la nostra estada al país per la despesa acumulada. Aquest concepte inclou tots els transports utilitzats, ja siguin busos intermunicipals, col·lectius o taxis.

cada 100km

Turisme

En el cas d’Equador ens ha sorprès gratament (anys enrere no era així) que tots els parcs nacionals i atraccions turístiques són gratis, amb l’excepció de l’accés a les Galàpagos. Generalment si es demana un pagament per accedir a algún lloc és perquè es tracta de propietat privada. Per tant, la despesa turística durant la nostra estada a Equador ha estat només el tour en barca a la Isla de la Plata a la costa, el lloguer de bicis i l’accés a la Casa del arbol a Baños i el Free Tour a Quito.

Altres

Els cafès bons (si busques màquines cafeteres per fugir del cafè passat típic del continent) i les cerveses representen la major part de la despesa secundària, essent els nostres petits luxes. En aquest cas, com a extres, ens hem comprat també els típics jerseis d’alpaca (sense ells és com si no haguessis estat a Sud-Amèrica) i una bufanda al mercat d’artesanies d’Otavalo.

En el cas d’Equador, una cervesa d’uns 600 ml es pot trobar al voltant d’$1,5 sempre i quan es retorni l’envàs. Pel que fa al cafè, es troba un bon capuccino o cafè amb llet per uns $1,7-$2,5.

Així, ens hem gastat una mitjana diària de 3,27€ entre els dos.

persona/dia