Si fa uns anys era la segona ciutat més perillosa del món, Medellín s’ha convertit en la més desenvolupada de Colòmbia. La ciutat de l’eterna primavera és avui sinònim de transformació en tots els sentits: s’ha democratitzat l’espai públic de tal manera que el que eren zones insegures han passat a ser grans places i immenses biblioteques. Una merescuda conquista ciutadana de la qual els paises estan més que orgullosos.

Després d’anys de por, la ciutat torna a ser ara de la gent i per a la gent. La forta aposta del govern local amb el treball conjunt que s’ha fet amb organitzacions i comunitats veïnals ha permès que Medellín sigui actualment no únicament una ciutat segura sinó també la més capdavantera del país –i la única que compta amb servei de metro–.

En aquesta evolució, Medellín s’ha emmirallat en Barcelona: tant la moderna arquitectura com la distribució dels espais públics recorden en gran mesura a la capital catalana. Compartim en aquest post els atractius de la ciutat que ens han semblat més imprescindibles. Vam estar-hi una setmana però ja avisem que ens va faltar temps!

Vistes Medellín

1. Comuna 13

Amb les seves escales elèctriques inaugurades l’any 2011 –les primeres del país de caràcter públic– i uns suggerents i reivindicatius murals per la pau, la comuna 13 s’ha convertit en el corredor turístic i artístic més important de la ciutat. A dia d’avui, són més de 12.000 els ciutadans que es beneficien de les escales i aquests n’estan tan orgullosos que fins i tot recomanen al visitant no caminar-hi per evitar fer-les malbé.

A més, els murals d’artistes locals com Chota i d’altres internacionals són un recordatori de les escenes més tràgiques viscudes al barri però també un record de la seva transformació i, sobretot, una enèrgica crida a la pau. Al llarg de la nostra visita, la qual hem allargat fins la nit, hem escoltat als cantants de rap, ens hem tirat pels tobogans i hem tastat els famosos gelats de Doña Alba.

Allà hem conegut també en Jhonny, fundador i guia de Stairway Storytellers i la seva mare que regenten un humil restaurant de plats típics ja convertit en referent de la zona.

Mural de la comuna 13 de Medellín

2. Metrocable fins al parque Arví

Provar els diversos tipus de transport públic –sense que això impliqui haver de suportar el Transmilenio de Bogotà–, és una activitat de primer ordre a la ciutat. Pots fer-ho de forma fàcil amb el tramvia o el metro però el més impressionant és sense dubte el telefèric o metrocable, tal i com l’anomenen els seus habitants.

Nosaltres hem agafat el del nord de la ciutat en direcció a Santo Domingo que empalma amb un altre molt més empinat amb les millors vistes de Medellín i que finalitza al Parque Arví. Amb cascades, boscos i zones de pícnic, el parc en sí mateix no és res de l’altre món però els diumenges acull un mercat orgànic on els pagesos de la zona venen la fruita i la verdura que ells mateixos cultiven. Parc a banda, el millor és la travessa amb telefèric.

 

Metrocable nord a Medellin

3. Jardí Botànic

Ubicat a la zona de Carabobo nord –el major espai urbà integrat per a l’oci i la cultura de la ciutat–, aquest jardí gratuït acull fins a 1.000 espècies de fauna i flora de diversos boscos tropicals i ecosistemes.

Jardins verticals i de palmeres, bosc tropical, horts medicinals, pati d’azaleas i fins i tot una zona amb plantes típiques del desert conformen els principals punts d’interès. La joia de la corona, no obstant, és l’Orquideograma, una construcció d’arquitectura orgànica amb diversos premis que acull la flor emblema del país. Passejar el parc sense presses és una delícia.

Orquideograma de Medellin

4. Centre històric de Medellín

El Free Walking Tour de Real City Tours ofereix la que sigui possiblement la visió més general –tot i reduccionista– per conèixer els orígens i desenvolupament de la ciutat.  Es tracta d’una útil vista d’ocell al passat i present que s’estén al llarg de quatre hores i només en llengua anglesa –són masses els locals que voldrien intervenir si entenguessin l’explicació del guia–.

Aquest recorregut de pocs quilòmetres s’inicia a la zona administrativa de l’Alpujarra i acaba a l’estació de metro San Antonio passant per les principals places i edificis religiosos del centre: la plaça de les llums, la zona comercial de Carabobo, la plaça Botero, diverses esglésies i la Catedral.

Plaça de les llums a Medellín

5. Casa de la Memoria

Amb la voluntat de convidar a la consciència i la reflexió, aquest museu gratuït pren com a fil conductor els relats de les persones que han patit la violència arran del conflicte armat. Les històries personals documentades però també l’arxiu de diaris, vídeos i fotografies són tan amplis que ens hi han fet quedar durant tot un matí.

De forma molt visual i interactiva, els diversos mòduls del museu ofereixen una comprensió més profunda dels orígens de la ciutat i la seva evolució en paral·lel al conflicte. Alhora apropen al visitant a la història des de la primera persona. Indispensable.

6. Zones benestants de Poblado i Laureles

Amb una ciutat classificada per estrats socioeconòmics segons els habitatges i els seus preus, els barris d’estrats alts s’han consolidat també com a zones d’interès turístic. Estem parlant de barris com Poblado que, a causa del gran nombre de serveis residencials i comercials, atrauen a molts turistes que busquen bars i restaurants similars als del seu països d’origen.

Tot i que la majoria de turistes s’allotgen a Poblado, nosaltres vam optar per fer-ho a San Joaquín, un barri d’estrat 4 proper al pijisme de Laureles però amb molt més ambient de barri que els anteriors. Si el que busques és festa, el Parque Lleras de Poblado és el més adequat.

7. Pueblito paisa

Ubicat en un petit cim al centre de la ciutat, el Pueblito Paisa és l’homònim del Poble Espanyol de Barcelona en terres colombianes. Com el seu nom indica, es tracta de la recreació fake d’un poble típic d’Antioquia amb les seves places i cases tradicionals. Si ja has visitat altres pobles de veritat, no et sorprendrà però val la pena admirar les vistes de la ciutat des d’algun dels seus miradors.

8. Parcs biblioteca

Ubicats tots ells en barris desafavorits o exclosos, aquests prop de 10 temples del saber han estat una forma de reduir les diferències socials i dotar d’eines culturals i de coneixement als habitants amb menys recursos.

És admirable veure com en una comuna plena de construccions de maó i sostre d’alumini construïdes en el desnivell de la muntanya, s’alça imponent un modern edifici amb vistes on s’acumulen llibres i tecnologia.

Tot i que no el vam poder veure per dins perquè està en reformes a causa de problemes arquitectònics, el més conegut és el Parc Biblioteca España al barri de Santo Domingo, un equipament que molts voldríem a les nostres ciutats.

Qualsevol viatge a Colòmbia ha de parar uns dies a Medellín, la seva ciutat més assolada per la violència però també la més desenvolupada i transformada.

Vistes nocturnes de Medellín