És una de les principals destinacions turístiques de la costa brasilera a causa de la seva proximitat a Sao Paulo i Río de Janeiro però, malgrat l’alta afluència de nacionals i estrangers, Ilha Grande es conserva encara com un dels santuaris ecològics més ben preservats de Brasil.

En total, són 193 km2 dels quals un 62% formen part del Parque Estadual da Ilha Grande, un frondós bosc d’arbust atlàntic, cascades, rius i incomptable flora i fauna. El fet que aquesta densa massa verda resulti gairebé impenetrable per molts dels turistes –no estan permesos els automòbils–, ha contribuït a salvaguardar-la de les masses

Ara bé, les platges són una altra cosa: la majoria estan bastant atapeïdes d’Instagramers àvids de fotografiar-se en escenaris exòtics perquè hi ha nombroses barques taxi que, per un mòdic preu, t’apropen a qualsevol de les platges. Nosaltres ens hem negat a agafar-ne cap per principis i economia però la majoria de turistes brasilers fan tot el circuit amb barca perquè, en general, no són molt donats al trekking.

Tal i com hem fet nosaltres, per estalviar-te les multituds i gaudir de la naturalesa més verge i autentica de l’illa, la millor forma d’abordar-la és recorrent a peu qualsevol dels seus 16 camins senyalitzats. Mentre alguns són amples i fàcils, en d’altres necessitaràs una mica d’orientació i bon estat de forma ja que les pujades i baixades són constants. El millor de la nostra experiència: els moments de suor intensa enmig de camins selvàtics i la recompensa d’arribar després a una platja desèrtica. Perquè arribar-hi sense esforç no té cap gràcia…

A Paraty ja havíem experimentat com és això d’estar envoltats de selva per tots costats però a Ilha grande ens hi hem acabat d’habituar. Ambdós zones formen part de la costa verda brasilera, un contínuum de 300 km. coneguts tant per l’abundant vegetació de mata atlàntica com per les seves platges de somni. De la mateixa manera que al continent, a l’illa tot és terreny muntanyós de verd intens en harmònica combinació amb centenars de platges escarpades.

Qui diria a dia d’avui que aquest epicentre turístic brasiler va estar isolat durant dècades: primer al segle XIX quan es deixaven a l’illa els malalts en quarantena que venien de l’estranger; després quan es va convertir en una colònia de malalts de lepra; i finalment al segle XX quan l’illa es va transformar en una presó que acollia alguns dels criminals més perillosos del país.

En total hem passat quatre dies a l’illa al llarg dels quals ens ha donat temps d’acampar a la platja, banyar-nos en aigües més aviat fresques i fer els trekkings més propers a la localitat principal, Vila do Abrao, on es concentra tota la infraestructura turística.

Vegetació d'Ilha grande

Palmeres a Ilha grande

Trekking 1: Lopes Mendes amb acampada a Las Palmas

Lopes Mendes no és només una de les platges més famosos de l’illa sinó del país sencer. Escollida com la setena millor platja del món pels usuaris de Tripadvisor al 2013, la millor platja de Sud-Amèrica al 2014 i la 13a platja més bonica del món al mateix any, és el principal highlight d’Ilha grande. I la veritat sigui dita, no entenem perquè.

Nosaltres hi hem arribat després d’un trekking des de Vila do Abrao al llarg del qual hem passat primer per les platges de Las Palmas –on hem acampat amb la nostra tenda–, Pouso i San Antonio. A la tarda, quan hem arribat a Lopes Mendes ens ha sorprès la gran quantitat de persones que hi havia així que hem decidit tornar-hi al dia següent a primera hora del matí, quan les barques taxi carregades de turistes encara no han fet acte de presència.

Com ja sol passar en les destinacions de platja, el millor comença quan cau el sol i se’n va tothom: una tranquil·la posta de sol acompanyats de la nostra cervesa i, al matí següent, una energètica sortida del sol en el més absolut silenci. A les 8 del matí ja estàvem a Lopes Mendes i, malgrat que li hem trobat més encant que el dia anterior, tampoc ens ha semblat res de l’altre món: 2,5 km. de sorra blanca i fina, molt de vent i onades ideals per a surfistes.

Platja Lopes Mendes a Ilha grande

Sortida del sol a Ilha Grande

Trekking 2: tres hores fins Praia do Caxadaço 

Per al nostre segon trekking ens hem motivat bastant i hem escollit el poble de Dois Rios a l’extrem sud de l’illa i la contigua platja de Caxadaço. En total, sis hores de caminada amb desnivell i, el millor, entre uns camins de selva plens d’arbres caiguts, matolls impossibles i simpàtics animalons –sempre és bon moment per sobreposar-me a la meva por irracional a les serps–.

La recompensa ha arribat a la platja: una calmada i solitària Caxadaço on ens hem pogut banyar despullats ja que no hi havia ningú. El cert és que la cala és d’allò més bonica amb les seves aigües transparents i roques però, un cop més, no té res a envejar a molts dels racons de la nostra Costa Brava.

En conjunt, malgrat que les platges no ens han semblat tan espectaculars com ens havien venut, els camins i la verda vegetació ens han sorprès gratament. Si t’agrada caminar i no tens por de perdre’t per la selva, Ilha grande és un dels paradisos més exhuberants de Brasil!

Praia do Caxadaço a Ilha Grande

Recomanacions per als pressupostos més ajustats:

  • Pots arribar-hi de forma ràpida des d’Angra dos Reis i altres localitats costaneres amb barques privades però el més econòmic és fer-ho amb el ferri local (cada dia a les 15:30 excepte els caps de setmana a les 13:30).
  • El menjar que hi ha a l’illa es porta des del continent així que el millor és buscar-se un hostal amb cuina i portar la compra feta des d’Angra dos Reis.
  • No està permesa l’acampada lliure i només hi ha càmpings autoritzats en tres punts de l’illa. Tot i això, es pot acampar sense por en les platges més amagades, si no hi ha cases de locals a prop.

Dani a Ilha Grande a la sortida del sol