Si combines una ciutat colonial impecablement conservada, atapeïdes muntanyes de selva verda i amagades platges d’aigua clara el resultat és clar: es tracta d’una de les millors destinacions on has estat mai de viatge. El paradís es diu Paraty, està a l’estat brasiler de Rio de Janeiro i, malgrat que fa unes setmanes no sabíem ni que existia, avui n’estem enamorats.

Després d’uns dies d’asfalt i calor per l’hivern de Sao Paulo, hem canviat el bullici urbà per aquesta petita ciutat de postal que un dia va formar part central de la història colonial de Brasil i avui és parada obligada del seu circuit turístic.

Sembla increïble però és cert: Paraty és pintoresca per la seva arquitectura així com també per la seva situació al final d’una badia i rodejada de naturalesa tropical. Però a banda de la seva cara bonica, Paraty és a més un lloc tranquil que et rep amb els braços oberts mentre et convida a passejar els seus carrers empedrats i descobrir les més de 60 illes dels voltants. Declarada Patrimoni Històric Nacional pel govern de Brasil des de 1966, és un lloc on et quedaries per sempre.

Vistes de Paraty amb selva de fons

Carrers de Paraty de nit

Paraty, el centre històric amb més encant

Fundada entre el 1533 i el 1560 pels portuguesos, Paraty és una de les ciutats colonials més antigues del país. Ara bé, està tan ben conservada que recórrer els seus carrers de pedres irregulars –hi ha el risc constant de caure o torçar-se el turmell– és com un viatge en el temps a l’època dels esclaus i les mansions colonials.

Amb unes cases d’un blanc tan pulcre com elegant i uns marcs de portes i finestres de colors ben vius, el millor del centre històric és la manca de vehicles. A diferència d’altres pobles semblants que hem visitat com la Colonia do Sacramento a Uruguai, Paraty és territori exclusiu dels vianants. Bé, i dels restaurants, bars i botigues de cachaça. No oblidem que és una de les ciutats més turístiques de Brasil…

Enmig de les típiques cases colonials i el verd de les plantes dels seus jardins, s’alcen imponents esglésies, l’altra marca d’identitat del municipi. La més important és l’església de Nossa Senhora dos Remedios però la més antiga i la protagonista de totes les fotos és la de Santa Rita, construïda tota per esclaus. Completen el conjunt les muntanyes selvàtiques de darrer del centre històric, d’un color tan verd que fa mal als ulls. Es pot demanar més exotisme?

El motiu d’aquesta arquitectura colonial és deduïble: Paraty va ser al segle XVII un important centre del cultiu de canya de sucre amb nombroses finques on també es produïa aiguardent, la famosa cachaça per la qual Brasil és avui internacionalment conegut. Ara bé, el veritable boom de la ciutat va arribar al segle XVIII amb el descobriment d’or a la zona interior del país, Minas Gerais. Un camí unia les mines amb Paraty, llavors l’únic port autoritzat per a la sortida del mineral cap a Portugal.

Tot i que és ben petit, nosaltres hem dedicat un dia sencer a recórrer els carrers antics però també ens ha donat temps de visitar les platges més properes, Do Pontal i Jabaquara. De les més lletges de la zona, hem de reconèixer.

Dani a un carrer colonial de Paraty

Trindade, les millors platges a cost zero

Tot i que la principal activitat turística de la zona és descobrir les illes d’aigües cristal·lines de la badia amb barques de pescadors que fan excursions de 5 hores, nosaltres hem preferit fer-ho per terra. Des del poble veí de Trindade, es pot gaudir de platges igual o més espectaculars a un preu bastant més econòmic ja que només cal pagar els 4 reals –1€– que costa l’autobús públic i fer un trajecte d’aproximadament mitja hora.

Trindade i els seus voltants pertanyen al Parc Nacional da Serra da Bocaina, una extensa àrea protegida on es poden trobar platges per a tots els gustos. La nostra preferida ha estat la Praia i les piscines naturals de Caixa d’Aço, la primera una immensa platja d’onades gegants enmig de selva i les segones una zona d’aigües tranquil·les a refugi gràcies a unes roques gegants. Per arribar a aquestes darreres, cal caminar una estona per trilhas o camins de fang entre la selva però això no impedeix als nombrosos turistes brasilers que ens hi hem trobat arribar-hi.

Al costat de la platja gran, la Praia do Meio i la roca gegant que la presideix impacta per les onades però és poc apropiada per al bany. I si ets dels que busques serveis, la veïna Praia dos ranchos té múltiples xiringuitos on prendre una cervesa ben freda.

Anar a Trindade des de Paraty és una fàcil i barata excursió d’un dia que, per a nosaltres, ha significat el nostre primer contacte amb les platges de Brasil i, com no podia ser d’una altra manera, el nostre primer bany al país. El millor de l’experiència, aquí és hivern!

Platges de Trindade

Piscines naturals a Trindade

Platja Caixa d’Aço a Trindade