Pressupost Bolívia

 

Els estereotips sobre Bolívia són certs: és el país més barat de Sud-Amèrica. Com al llarg del nostre viatge molts turistes ens ho havien repetit fins a la sacietat, ens esperàvem trobar una ganga però en comparació amb Colòmbia, Equador o Perú no ho és tant.

En un país on el menjar i el transport són les partides més econòmiques, els preus de l’allotjament s’igualen als d’altres països quan ofereixen un servei menys bàsic i d’estil més occidental. D’entre tot el pack, les activitats turístiques fan disparar el pressupost i, malgrat tot, es tracta d’una partida ineludible.

Amb la nostra experiència, nosaltres estimem com a realista un pressupost de 17€ dia per persona el qual inclouria les principals atraccions turístiques.

persona/dia

Despeses Bolívia

Hem viatjat per Bolívia un total de 37 dies durant els quals hem recorregut una petita part del país amb el focus a la zona centre i sud-oest –que correspon a la regió indígena típica i a una part de la més oriental i tropical–. Si tenim en compte però que gran part del país és selva i nosaltres teníem clar que no volíem trepitjar-la, podríem dir que hem explorat la major part de la zona “visitable” del país.

Durant aquest recorregut la despesa total ha estat de 1.336€, és a dir 36€ al dia entre els dos o 18€/dia per persona. Si deixem de banda Xile i Argentina ja que les seves economies no tenen res a veure amb Bolívia i el cost de vida no és per tant comparable, aquest és juntament amb Perú el país on hem tingut una major despesa fins al moment.

Tal i com ens va passar a Perú, una de les causes d’aquest augment són les ja anomenades activitats turístiques. A banda d’haver de pagar entrades cares a parcs nacionals com ha estat el cas del Parc Nacional Sajama, hem realitzat dos activitats organitzades amb agència que s’han menjat el 40% de la nostra despesa. Ens referim a l’ascens al Huayna Potosí, el nostre primer 6.000, i al tour d’Uyuni, cadascun amb un preu aproximat de 100€ per tres dies.

Si no haguéssim realitzat cap d’aquestes dues activitats, la despesa per persona i dia hagués rondat els 12€ i Bolívia hagués estat el país més barat de la nostra ruta per Sud-Amèrica. Ara bé, la nostra experiència no hagués estat la mateixa. I ens haguéssim perdut dues de les millors coses que hem vist/fet al continent.

A banda d’aquestes dues activitats, també ha influenciat en la despesa el fet que ja portàvem prop de set mesos en ruta i els nostres cossos ens demanaven algunes comoditats que no hem pogut negar-los. Desglossem a continuació les principals despeses agrupades en partides:

persona/dia

%

Allotjament

%

Menjar

%

Transport

%

Turisme

%

Altres

Descarrega’t el pdf de les nostres Despeses-Bolívia

Allotjament

Els hostals de Bolívia són els més bàsics del continent. Si busques dormir barat, només pots aspirar a fer-ho en antros –llegeixi’s una habitació buida amb només un llit, lletja, poc neta i pitjor il·luminada–. Si requereixes una mica més de nivell o comoditats, l’allotjament té els mateixos preus que a la resta de països.

Tot i que la infraestructura de hostels dirigits a motxilers està present a les principals ciutats turístiques amb llits que oscil·len entre els 7 i els 10€, no sol ser l’opció més barata perquè satisfà només al target occidental. De fet, en poblacions sense aquest tipus d’infraestructura com han estat Copacabana i Sajama és on hem dormit més barat. En total, nosaltres ens hem gastat uns 8€ al dia en allotjament o, el que és el mateix, uns 4€ diaris per cap. Un preu molt econòmic si tenim en compte que hem dormit sempre en hostals prou decents.

Durant la nostra estada hem dormit en habitacions privades quan ho hem necessitat –sempre utilitzant la màgia de Booking– però ho hem fet també en habitacions compartides a La Paz i Uyuni, quan volíem una calefacció en condicions. Pel que fa al càmping, hem pogut utilitzar la nostra tenda un total de 7 nits, durant el trekking d’El Choro i a Samaipata, els únics llocs on les condicions climatològiques ens ho han permès, estalviant així fins a uns 80€.

nit/persona

Menjar

A Bolívia ens hem cuinat bastant però no tant com en d’altres països perquè en la majoria d’hostals les cuines són molt justes i estan mal equipades. Tot i això, hem aprofitat sempre que hem tingut una cuina decent per anar al mercat i fer-nos un àpat saludable dels nostres –bé, o els nostres ja clàssics arròs o pasta amb verdures i llenties al curri–.

A banda de l’escassetat de cuines en bones condicions, també hem menjat alguns dies en restaurants o en llocs del carrer perquè els preus del menjar són molt accessibles. A banda de la boníssima truita (peix) de l’illa del Sol, si haguéssim de destacar un àpat aquest és sense dubte el del restaurant Popular a La Paz, un menú amb productes nacionals i d’estil contemporani que ens ha captivat tant que hem repetit i tot.

En total, la nostra despesa en menjar ha estat de 6,5€ al dia entre els dos, és a dir, poc més de 3€ cadascun. Juntament amb Colòmbia, Equador i Perú, Bolívia és el país amb el menjar més barat.

persona/dia

Transport

Amb una bona relació qualitat-preu, els autobusos de Bolívia són bastant còmodes i tenen un preu accessible. Si haguéssim de fer un ranking, potser no són tan bons com els de Perú però tampoc cal perquè les distancies a recórrer són bastant més curtes. Si prenem la mitjana de preu que hem calculat per cada 100 km., aquesta ha estat de 3,5€ per persona, similar als 3,2€ de Perú. Amb diferència, Bolívia i Perú ostenten les mitjanes en transport més barates de Sud-Amèrica.

Nosaltres només hem passat dues nits a l’autobús –ambdues per anar i tornar de Santa Cruz ja que aquesta ciutat es troba a la zona més allunyada del principal corredor turístic del país– i la resta han estat desplaçaments de com a màxim 5 hores. Per arribar a algunes destinacions menys turístiques com a l’inici del trekking d’El Choro o al Sajama, hem hagut de combinar diversos trajectes en furgonetes, menys còmodes i més cares.

cada 100km

Turisme

Les activitats turístiques han estat la nostra gran inversió al país. Tal i com passa a Perú, tot el que és turístic es paga a preus que no tenen res a veure amb el nivell de vida bolivià però, al nostre parer, hi ha uns highlights bàsics i imprescindibles.

En total, nosaltres ens hem gastat entre els dos 525€ durant els 37 dies al país, uns 260€ per cap. Malgrat que poden semblar molts diners si pensem que es tracta de Bolívia, es tracta d’activitats úniques que si les féssim a Europa costarien deu vegades més. Ens referim sobretot als 100€ per cap de l’ascens de tres dies al Huayna Potosí, un preu regalat si tenim en compte que ens han proveït de guia, material, allotjament i menjar així com als gairebé 100€ per persona d’Uyuni, també un regal donat que és un lloc únic al planeta i inclou transport, allotjament i menjar durant 3 dies.

Per complementar-ho, hem pagat una entrada cara al Parc Nacional Sajama i una altra també considerable per visitar les mines de Potosí amb un tour fet per una cooperativa minera.

Altres

Bolívia ha estat el país on hem begut menys alcohol perquè tant la cervesa nacional com el vi són bastant dolents. Tot i la llei “quasi” seca que hem viscut al país, no ha faltat mai el nostre altre vici, els bons cafès. Difícil de trobar en moltes ciutats i amb preus més cars que en d’altres països, no deixa de ser un luxe, aquest ha significat una despesa mitjana d’1,6€ al dia per persona.

persona/dia