Pressupost Perú

Viure a Perú com un peruà no és car però fer-ho com a turista pot resultar un infern pels pressupostos més ajustats. Menús barats, allotjaments decents a bon preu i transport accessible –sempre i quan no viatgis durant les festes nadalenques– són la tònica del país més turístic de Sud-Amèrica. Ara bé, el pressupost augmenta considerablement quan sumem les entrades a parcs naturals i highlights en general.

Després de comprovar que el pressupost inicial de 30€ persona/dia recomanat per la Lonely Planet no s’ajusta massa amb la nostra forma de viatjar, vam fer la nostra estimació de pressupost a Perú en base al gastat anteriorment a Colòmbia i Equador. Així doncs, com tots els viatgers ens deien que Perú era més car que els països anteriors, el pressupost havia de ser superior als 15€ persona/dia.

En base a les nostres despeses durant els 45 dies que hem passat a Perú, considerem realista un pressupost de 20€ diaris per persona.

persona/dia

Despeses Perú

Hem viatjat per Perú un total de 45 dies dividits en dues etapes: en la primera hem estat al nord i centre del país durant 23 dies mentre que a la segona hem explorat el sud del país al llarg de 22 dies.

Durant aquests, la despesa total ha estat de 1.647,33 € la parella, el que suposa una mitjana diària de 36,61 € o el que és el mateix, 18,3 € per cap al dia, 

Durant el viatge hem anat recollint les despeses agrupant-les en 5 tipologies; Allotjament, menjar, transport, turisme i altres. Aquest és el desglossament de les despeses a Perú agrupades segons les principals partides.

persona/dia

%

Allotjament

%

Menjar

%

Transport

%

Turisme

%

Altres

Descarrega’t el pdf de les nostres Despeses Perú

Allotjament

L’allotjament a Perú és bastant econòmic. Totes les ciutats tenen habitacions dobles bàsiques a preus assequibles i això resulta fins i tot més barat que compartir un dormitori. Si vols alguna cosa més fancy i d’estàndards europeus, l’has de pagar com a tal. Durant la nostra estada no hem dormit mai en habitació compartida, no hem fet couchsurfing ni hem tirat de cases d’amics però sí que hem aprofitat bastant els trajectes nocturns en autobús –de forma obligada en un país tan gran– per estalviar-nos nits en hostals.

Així, descomptant les nits que hem passat al bus, la mitjana diària de despesa ha sigut de 14,74€ entre els dos.

També hem utilitzat el nostre truc de Booking en diverses ocasions, quan volíem allotjar-nos en hostals més bonics que excedien el nostre pressupost màxim.

nit/persona

Menjar

Tot i ser reconeguda mundialment com una de les millors gastronomies actuals, l’alta cuina peruana que es ven a l’exterior dista bastant de la dieta habitual del peruà “de a pie”. Les fusions asiàtiques i els bons ceviches es paguen als bons restaurants mentre que el dia a dia es composa de menús fets a base d’una sopa i un segon plat o fondo on no falta l’arròs blanc, l’amanida i el tall de carn. Fascinant, veritat?

L’almuerzo més barat que hem trobat ha sigut d’1,5€ (tampoc el recomanaríem) i un menú de migdia normal oscil·laria entre els 2,5 i els 4€ als llocs de carrer on mengen els peruans. Per a paladars més selectes, els restaurants per a turistes no solen oferir res per sota dels 4€.  L’avantatge respecte a Colòmbia i Equador és que al Perú els menús econòmics es troben tant per dinar com per sopar.

Tal i com ja havíem fet abans, durant la nostra estada al país hem provat aquells plats locals únics que ens feien gràcia com el ceviche a Huanchaco o les tradicionals picanterias a Arequipa però, majoritàriament, ens hem cuinat nosaltres. I és que si no hi ha turistes a prop, els mercats peruans són d’allò més econòmics.

D’aquesta manera, hem gastat en despeses d’alimentació un total de prop de 8€ al dia entre els dos, és a dir, 3,8€ per persona al dia.

persona/dia

Transport

 

Si tenim en compte les llargues distàncies a recórrer, el nivell i el confort dels autobusos peruans, desplaçar-se no és gens car. A més, la majoria de busos viatgen de nit, amb seients reclinables fins a 160°, pel·lícules i dos conductors que s’alternen al volant cada quatre hores. Si ho comparem amb Colòmbia, podríem dir que viatjar en autobús per Perú és una delícia.

Perú té molta oferta de companyies d’autobús així que n’hi ha per totes les butxaques. Si vols pagar poc, vas menys còmode i, si pagues una mica més, tens la sensació d’estar en un avió de luxe. Només cal tenir en compte que viatjar durant les festes destacades com Nadal o Setmana Santa pot costar fins i tot el doble del preu habitual (això si trobes seient disponible).

Només hi ha una pega i, malauradament, ens ha tocat patir-la a nosaltres: són ben coneguts els robatoris en trajectes d’autobús nocturns. Per evitar-los, cal anar una mica amb compte però, tot i les precaucions, sempre et poden agafar desprevingut i robar-te l’ordinador mentre estàs al WC del bus a les 6 de la matinada.

Per fer aquest càlcul estimat del preu per km. hem comptat tots els km. recorreguts a Perú i els hem dividit per la despesa total de transport. Per tant, malgrat que es tracta d’un preu estimat, aquest no es refereix totalment als autobusos ja que també inclou algún taxi compartit o Uber.

cada 100km

Turisme

Amb aquesta partida ens referim a les despeses vinculades a tours, accessos a parcs i monuments o d’altres activitats turístiques que no són pròpies del dia a dia. Mentre que a d’altres països aquesta partida és gairebé insignificant, a Perú la despesa en activitats turístiques és més del doble que a Colòmbia i Equador. A l’antic centre de l’imperi inca es paga fins i tot per respirar.

Aquestes són algunes de les entrades (de preus sempre desproporcionats per a estrangers) que hem hagut de pagar a Perú: les ruïnes de Kuelap al nord, entrada al Parc Nacional Huascarán, Canó del Colca, pas del Salkantay, Machu Picchu i Vall Sagrada. En total, uns 270€ entre tots dos o, el que és el mateix, el que hagués significat una setmana més de viatge per Perú.

Altres

Cada dia tenim més vicis i, a mesura que el cansament dels sis mesos de viatge es comença a fer notar, aquests van en augment. Els luxes abans prescindibles ens semblen ara d’una importància extrema: cada dia que passa, se’ns fa més indispensable el cafè de cafetera bona en bar bonic o la birra després del trekking.

Mentre el cafè bo en llocs de turistes ronda els 2€, la cervesa és encara relativament barata (Cusqueña és la millor) i una ampolla de litre no sobrepassa tampoc els 2€, sempre i quan la compris en botigues i no a bars/restaurants.

Així doncs, a Perú no hem escatimat en vicis confessables i hem invertit un total de 2€ per cap al dia en la nostra felicitat de món occidental.

persona/dia