São Paulo és una d’aquelles ciutats on no viuríem però on no ens importa en absolut quedar-nos uns dies per exprimir-la al màxim. Considerada com la tercera metròpolis del món amb 12 milions d’habitants –20 milions si sumem l’àrea metropolitana–, Sampa és porta d’entrada a Brasil per viatgers que busquen platja així que molts fugen ràpid cap a les idíl·liques destinacions costaneres que el país promet.

Amb raó ja que São Paulo no té res particularment bonic: els gratacels són masses i massa alts, els parcs escassegen, el centre històric és casa de quantitats ingents de sense sostre i el tràfic horrible. Tot i que nosaltres no som el paradigma d’urbanita, hem sabut trobar la cara més amable del caos i ens hi hem refugiat durant cinc dies.

Agafant alguns metros i caminant una mitjana de 20 km. diaris, hem explorat la megalòpolis per tots els racons i ens hem quedat amb les seves virtuts: un clima hivernal igual que la nostra primavera, una vida cultural sense fi i unes opcions gastronòmiques que satisfarien als paladars més sibarites. Per acabar-ho d’adobar, la ciutat té una barreja ètnica única que encara no hem trobat en cap país de la nostra ruta per Sud-Amèrica. Si busques arquitectura, restes històriques o paisatges São Paulo no és la teva ciutat. Si ets criatura d’asfalt i civilització, la gaudiràs com cap altre capital!

Gratacels de Sao Paulo a Brasil

El Free Tour de rigor

Als seus orígens, São Paulo va sorgir com una missió jesuïta que englobava per igual a indígenes i europeus. No va ser però fins al descobriment d’or i diamants primer i de sucre després quan la ciutat va començar a rebre atenció per part de Portugal.

Finalment, el que la convertiria en el monstre actual va ser tant la producció de cafè com les industries i línies de ferrocarril associades. Aquest desenvolupament comercial al voltant del cafè va atraure migrants de tot el país i va impulsar el creixement improvisat de la ciutat. Sense tenir en ment això, és impossible entendre la seva composició actual: un urbanisme sense planificar, un ric mosaic d’identitats i cultures i la major quantitat de sense sostre que hem vist en tot Sud-Amèrica. El cafè va convertir São Paulo en gran ciutat però també la va fer créixer de forma poc saludable. Avui, se’n paguen les conseqüències.

Testimoni de tot això és el centre històric de la ciutat, una zona d’arquitectura rellevant però gens agradable ja que concentra tota la pobresa. Nosaltres l’hem explorat amb SP Free Walking Tour i ens ha deixat bastant indiferents.

Com a edificis colonials destaquem el Pateo de Collegio, el lloc on es va fer la primera missa amb què es fundaria la ciutat; el monestir de São Bento i la Catedral neogòtica da Sé. Pel que fa als edificis, els més icònics són el Martinelli i l’Altino Arantes, ambdós entre els més alts del món al moment de la seva construcció. Tot i que molt popular entre els turistes, el mercat municipal és la cosa més decebedora i menys autèntica que hem vist en tot el viatge.

São Paulo des de les alçades i gratis

Una ciutat amb tants edificis alts, demana obtenir-ne una panoràmica des de les alçades. Malgrat que ens ha costat una mica fer-ho de forma gratuïta, al final ho hem aconseguit i per partida doble. Des de la seu de l’Ajuntament, s’ofereixen visites guiades a l’edifici Matarazzo tres cops al dia el qual, tot i ser dels més baixos, té un jardí tropical preciós amb arbres de tot el món.

Les vistes més impressionants i emblemàtiques són però les de l’edifici Copan del famós arquitecte Oscar Niemeyer: 115 metres d’altura i vistes 360° en una estructura modernista de forma ondulada.

Mireia i Dani a l'edifici Copan de Sao Paulo

Centres culturals

Amb més de 100 espais culturals, la ciutat de São Paulo és sinònim de cultura. La trobes sobretot en museus i centres culturals –alguns gratis sempre i d’altres només un dia a la setmana– però també en l’art urbà de barris com Vila Madalena, el més cool de la ciutat gràcies als murals de carrers com el beco do Batman i el beco do Aprendiz.

Nosaltres hem aprofitat per visitar dos espais estretament relacionats amb Àfrica i la immigració d’aquest continent: mentre al Centre Cultural Banco do Brasil (CCBB) hi hem trobat una magnífica exposició d’art contemporani d’africà, el Museo Afro Brasil ens ha sorprès per les seves múltiples peces, testimonis i història sobre l’esclavitud. Les úniques pegues d’aquest darrer: només està en portuguès i la cronologia és inexistent.

Exposició Centre cultural Banco do Brasil

Beco do Batman a Vila Madalena

Degustar les seves cuines

Si una cosa teníem clara abans d’arribar a São Paulo, és que hi anàvem amb el propòsit de posar-nos les botes ja que la ciutat és coneguda per ser un dels pols gastronòmics tant de Brasil com del món. En termes de menjar, l’oferta és infinita, les influències riques i la diversitat aclaparadora.

Nosaltres hem optat per provar l’arxiconeguda pizza paulista –és bona però no sabem trobar-li la diferencia amb la normal, la veritat… – i el ramen del barri de Liberdade, on es concentra la major comunitat japonesa del món fora de Japó. Aquí, ens ha encantat el barri i els seus fanals vermells però sobretot les delícies autènticament japoneses, en un entorn gens fancy i a preus super raonables del restaurant Porque Sim.

L’estrella ha estat sense dubte el DOM, el restaurant de dues estrelles Michelin del xef Alex Atala, al número 30 de la llista dels 50 millors restaurants del món al 2018. Amb l’excusa de la celebració anticipada –molt molt anticipada– de l’aniversari d’en Dani, hem gaudit d’un menú degustació amb els sabors més autèntics de la cuina brasilera presentats en un format contemporani.

Prendre una mica d’aire

Enmig de tot això, ens ha quedat temps passejar pel parc més famós de la ciutat, Ibirapuera, una mena de Central Park a la brasilera amb llacs gegants, ponts d’inspiració japonesa i centenars de malalts de l’esport posant-se a punt. A banda de ser el pulmó verd de la ciutat, Ibirapuera és lloc de reunió i esdeveniments durant el cap de setmana.

També ho és l’avinguda Paulista, la principal arteria de la ciutat que no té cap encant més enllà dels centres comercials i els gratacels.

Si tens temps i ganes i vols conèixer São Paulo en profunditat, et recomanem que et descarreguis les guies temàtiques de l’oficina de turisme, una forma ideal d’aprofundir en les diverses cares d’aquesta gran ciutat brasilera.

Parc Ibirapuera, Sao Paulo